Rawfood, eller på svenska råkost, innebär enkelt beskrivet att man endast äter mat som är obehandlad och oupphettad, det vill säga rå. Ingen mat får ha hettats upp över 40 grader. Följer man en kosthållning med rawfood brukar man också sträva efter att äta så mycket ekologisk mat som möjligt. Anledningen till att man göra detta är ofta lika mycket för att uppnå en förbättrad fysisk hälsa som själslig ro.

Studier har visat att vissa viktiga antioxidanter försvinner ur råvaror när de hettas upp, samtidigt som vissa skadliga ämnen kan bildas i maten. Förutom enzymer förstörs även en del vitaminer och mineraler i maten vid upphettning i form av till exempel kokning, och det naturliga vatten som finns lagrat i rå mat försvinner. Förespråkare för rawfood menar att det ökade näringsinnehållet i deras kost medför en rad fördelar för hälsan. De menar till exempel att en rawfood-diet på sikt gör att de nya cellerna som bildas blir starkare, att skadliga syrenivåer i kroppen neutraliseras, att syrenivån i kroppen höjs, att matsmältningen förbättras, att man sover bättre, att hudproblem försvinner, att trötthet och huvudvärk är ett minne blott, och att man uppnår en mental klarhet, bland mycket annat. En rawfood-diet kan innehålla animaliska produkter, så länge de inte har blivit upphettade, till exempel råa ägg, rå fisk och opastöriserade mejeriprodukter. Det är dock vanligare att man äter en helt vegetabilisk kost när man följer en rawfooddiet. Vanliga komponenter i kosten är färska frukter, bär och grönsaker, rotfrukter, örter, nötter, frön, säd, alger, svampar och groddar.Vad är rawfood 2

Bakom rawfood ligger, förutom hälsofördelarna, en filosofi som blandar holism med miljötänk. Man menar att allt i universum är i balans, liksom yin och yang. Rawfood, menar vissa, är det som balanserar den industriella, processade maten och snabbmaten, med kemikalier och tillsatser. Ett argument som används är att inga djur i naturen äter liknande mat, utan bara det som finns i naturen. Kontentan är att det är det som vi människor också borde göra, för att slippa alla de hälsoproblem och sjukdomar som är förknippade med en kost som baseras på processad mat.

Rawfood är för många ett nytt koncept, och det kan vara svårt att komma igång. Om du behöver inspiration för att starta en rawfood-kost kan du hitta mängder av rawfood-recept på Matklubben.

Taggar

 
 
 
 
sportpress