Det finns en uppsjö av olika träningsformer, massagebehandlingar och mindfulnessmetoder som sägs bota eller minska stress. Om man lider av stress måste man dock arbeta för att motverka den dagligen, och inte bara genom enstaka insatser. Nedan följer några praktiska råd på vad du kan göra i din vardag för att göra den mindre stressig.ache-19005_640

Försök först att identifiera vilken del av ditt liv som gör dig stressad – arbetet eller privatlivet? Om det gäller arbetet måste du komma överens med din arbetsledare om hur din situation kan förändras, och hitta ett arbetssätt som fungerar för dig och inte gör dig stressad. Gäller det privatlivet, till exempel din ekonomi eller din relation, är det bästa ofta att försöka ta kontroll över situationen. Om du är orolig för din ekonomi behöver du sannolikt sätta dig in i den bättre, och göra upp en plan. Sätt dig ner, skriv en lista över det som stressar dig. Ofta hjälper det att sätta ord på oron och stressen, och få ordning på tankarna.

Andra saker du kan göra dagligen för att hjälpa kroppen att hantera stressen är att få ordentligt med sömn varje natt. När man är stressad är det lätt att man försöker kompensera genom att sova mindre och arbeta mer, men i längden är det rent skadligt och minskar din effektivitet och produktivitet. Något du bör undvika under perioder av stress är alkohol. Även om alkohol kan ha en tillfällig avslappnande effekt, och därför vara frestande att ta till som dämpare av stressen, är det bäst att undvika alkohol eftersom den kan göra dig mer känslig för stress i längden.

Då är det mycket bättre att hitta ett annat sätt att slappna av, och koppla bort stressen. Vad som fungerar är olika för alla. För vissa kanske det är just en träningsform, en massage eller mindfulness som gör att man kan koppla bort stressen. För andra kanske det är att umgås med människor man tycker om, att lyssna på musik, att arbeta i trädgården, att läsa en bok eller att spela bingo.

Taggar

 
 
 
 
sportpress