I dagens samhälle drabbas allt fler av stressrelaterade sjukdomar. Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är stressrelaterad och det gäller i huvudsak kvinnor, men även män. Det enklaste verktyget för att förebygga stress är att vistas ute i skogen eller vid havet. I Sverige har vi dessutom turen att alltid ha nära till naturområden. Vi behöver aldrig resa långt för att få höra lövens sus eller havets stilla brus vid kusten. Att gå i skogen eller på en strand gör oss mindre stressade. Forskare har dessutom upptäckt att människor med utsikt mot grönområden på jobbet är mer kreativa i sina arbetsuppgifter.

Vi måste prioritera naturen

Det är bevisat att vi mår bättre av att vistas ute i det gröna. Därför kan man fråga sig varför så många svenskar blir sjuka i stressrelaterade sjukdomar. Vi har turen att bo i ett land med en fantastisk natur. Höga kusten har enligt naturskyddsverkets omröstning, sveriges vackraste natur., och även om du inte bor just där kan du alltid hitta en skog, park eller vattendrag runt hörnet. Stockholm till exempel är en av Europas grönaste städer. Troligtvis är problemet att vi prioriterar fel när vi ska stressa av, vi går på spa, går kurser i avslappning och joggar med musik i öronen istället för att lyssna på vinden och fåglarna.

Börja i tid

Vi vet vad forskningsresultaten visar om stress och utomhusvistelser. Därför bör vi se till att barnen får vara ute så mycket som möjligt för att undvika framtida problem. Däremot ska det vara naturen som inbjuder till lek och inte en mängd leksaker. När det gäller att välja förskola är det en god idé att inte bara se till pedagogiken utan även till hur mycket barnen får vistas ute. Lägg också märke till vad barnen gör utomhus. För att utomhusvistelsen ska vara positiv ska de också leka och inte vara stående utan att göra något. Miljön ska dessutom inbjuda till lek och det gör den om det finns buskar, träd, sluttningar och kanske någon lekattraktion inbyggd i grönskan.

 
 
 
 
sportpress