Det finns många former av massage. Det finns en så stor uppsjö av behandlingsformer att det kan vara direkt förvirrande att veta vart man ska vända sig. Men man ska inte vara rädd att prova nya varianter. I Sverige är vanlig klassisk massage och thaimassage de vanligaste massageformerna, men många andra är på uppgång. Inte minst den kinesiska medicinen kommer med en helt egen approach till kroppsbehandlingar. Den kinesiska medicinen bygger på läran om energibanor i kroppen, så kallade meridianer. Det är fortfarande osäkert om meridianer finns på det sätt som man tror inom kinesisk medicin, men de punkter på kroppen som de använder sig av verkar sammanfalla med nervbanor.

Massage med hjälp av koppar

Men det finns också väldigt fysiska behandlingar inom traditionell kinesisk medicin som fokuserar på ökad blodcirkulation, precis som västerländsk massage. Ett sådant exempel är koppmassage. Koppmassage använder sig av vakuum för att bota värk och lindra sjukdomar. Vid en behandling smörjs kroppen in med olja. Sedan använder man sig av koppar, som placeras på kroppen. De ger en sugande effekt, och ökar blodflöde samt renar musklerna från gifter. Koppmassage känns som en ordentlig djupmassage. Faktum är att den här metoden förr användes om ett husmorsknep i svenska stugor. Det är dock via den kinesiska medicinen som den nu återintroducerats i landet.

Behandlingen ger blåmärken

Behandlingen har dock en skenbar bieffekt: man får blåmärken över hela kroppen. I Kina är det vanligt att se människor ogenerat gå omkring med stora, tydliga blåmärken över hela kroppen. Det är alltså inte ett tecken på en allmänt oförsiktig livsstil, utan är resultatet av koppmassage. Blåmärkena är faktiskt bra i det här sammanhanget, då de visar att blodcirkulation och andra effekter satts igång på ett effektivt sätt. Kanske dock inget för den fåfänge under beachsäsongen. Blåmärkena försvinner fort, och ersätts av en förnyad rörelseförmåga och blodcirkulation i kroppen. Behandlingsformen är väldigt populär i Kina, där den är väldigt erkänd för sina effekter.

 

 
 
 
 
sportpress